Eerste maaltijdboxZodra er een nieuw concept op de markt is rijst altijd de vraag wie er nu de eerste mee was. De claim om de eerste te zijn is klaarblijkelijk een heel belangrijke. Ook als het gaat om maaltijdboxen zijn er diverse partijen die claimen de eerste aanbieder van een maaltijdbox ter wereld te zijn. Gaat het hierbij om de eer of zit er misschien toch wel meer achter? Het is in elk geval een feit dat maaltijdboxen een enorme groeimarkt zijn. Met name de afgelopen twee jaar zien we een duidelijke toenemende vraag naar deze boxen. Dat de omzetten fors zijn gestegen bewijst de omzet van één van de grootste aanbieders, HelloFresh. In slechts 1 jaar tijd groeide de omzet van 22 miljoen euro in 2014 naar maar liefst 112 mil
joen euro in 2015. Geen wonder dat er veel spelers op deze markt zijn bijgekomen die maar wat graag een graantje mee willen pikken. Maar ja, vraag blijft wie nu de eerste was….

Of deze vraag echt te beantwoorden is, dat is maar zeer de vraag. Hoe betrouwbaar zijn de verschillende claims en vaak wordt de waarheid een klein beetje verdraait, zodat het verhaal past in de claim die wordt gemaakt. Zo is er een Zweedse ondernemer die zegt al ruim tien jaar geleden met dit concept te zijn gestart. Tsja, hoewel dit verhaal misschien niet eens zo heel onlogisch klinkt is hij niet de enige met dit soort verhalen.

Wie was de eerste in Nederland?

Wat voor de wereldwijde claim van de eerste maaltijdbox geldt, dat geldt eigenlijk ook voor de Nederlandse claim. Er zijn in een aantal jaren enorm veel aanbieders bijgekomen en elk hebben zij uiteraard hun versie van het verhaal rondom de eerste maaltijdbox van Nederland. Aanbieder De Krat beweert dat zij de eerste in Nederland waren die maaltijdboxen aanbieden. Inmiddels alweer zo’n zes jaar geleden, in 2010 om precies te zijn, bezorgde De Krat al foodboxen bij de mensen thuis. Uiteraard een mooie claim, maar wat is waar? Is een krat hetzelfde als een box? Staat het als eerste starten van een bedrijf dat maaltijdboxen bezorgt gelijk aan het als eerste bezorgen van een maaltijdbox? Kortom, we laten elke aanbieder in zijn waarde en we zullen geen oordeel of conclusie verbinden aan hun claim op wie nu de eerste was.

Hoe het allemaal begon

Aan de basis van het huidige concept van de maaltijdboxen liggen misschien wel de wat kleinere gezondheidswinkels. In deze winkeltjes koop je vaak reformproducten en ook kun je hier prima terecht voor het kopen van biologische producten, zoals verse groeten en fruit. Het was juist bij deze winkeltjes dat je jezelf wekelijks kon laten verrassen door het kopen van een tas of zak vol met biologisch groente en fruit. Je wist vooraf niet wat er in zat en vaak trof je hierbij leuke en gevarieerde recepten aan. Op zich een prachtig en ludiek concept, maar vandaag de dag zijn we een stuk veeleisender dan toentertijd. Gemak dient de mens tenslotte en we willen eigenlijk alles thuis bezorgd kunnen krijgen. Het relatief eenvoudige concept werd en wordt dan ook steeds verder uitgebreid om te kunnen blijven voldoen aan de vraag. Want dat er vraag is naar maaltijdboxen, dat moge duidelijk zijn.

Gebrek aan tijd en aandacht voor gezondheid

Dat er zoveel vraag is naar de maaltijdbox heeft alles te maken met tijd. Alles moet snel tegenwoordig en het liefst besteden we zo min mogelijk tijd en aandacht aan ons dagelijkse eten. Er zijn immers zoveel meer dingen te doen en te beleven. Maar meer en meer komen we er achter dat dit tekort aan aandacht voor eten ten koste gaat van onze gezondheid. We grijpen makkelijk en snel naar de kant en klare hap en ook de bezorgers van pizza’s, friet en wat al niet meer zij doen goede zaken. De maaltijdbox is een ware win-win. Het bespaart je immers kostbare tijd. Tijd die je anders nodig zou hebben voor het doen van boodschappen. Het andere grote voordeel is dat je gezonder gaat eten. De producten in een maaltijdbox zijn immers zoveel als mogelijk vers. Daarnaast eet je gevarieerder en hoef je zelf niet na te denken over wat je nu weer zal gaan eten. Tegenwoordig heb je zelfs de mogelijkheid om tegelijk met je maaltijdbox jouw wekelijkse boodschappen te laten bezorgen. De verwachting rondom maaltijdboxen is dat er nog wel een aantal varianten hiervan op de markt gebracht zullen worden. De fruitbox is hier een goed voorbeeld van.